DELTA Fiber

'Als The Rose wordt gezongen, heeft iedereen kippenvel'

18 april 2024

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn


De DELTA Ride for the Roses wordt dit jaar verreden op 7, 8 en 9 juni. Net als elk jaar staan dat weekend een paar honderd vrijwilligers klaar om de sponsortocht voor KWF Kankerbestrijding zo goed mogelijk te laten verlopen. Willy Mondeel en Marjan Francke vertellen wat dit vrijwilligerswerk zo bijzonder maakt. “Het is toch anders dan koffieschenken bij de voetbal.”  

Willy Mondeel is al vanaf de eerste DELTA Ride for the Roses vrijwilliger, in allerlei functies. “Van inschrijven en startvakken indelen tot na afloop rozen uitdelen. Zelfs met een gebroken been heb ik nog meegeholpen. Mijn man reed in de allereerste DELTA Ride in het bedrijfsteam van Thermphos en ze vroegen of ik zou willen helpen. Sindsdien ben ik gebleven. Intussen ken ik zo’n veertig mensen in mijn vrienden- en familiekring die te maken hebben met kanker, dus dat geeft wel een extra lading. Elke vrijwilliger kent wel iemand met kanker. Bovendien kom ik uit de zorg en ik zorg graag voor mensen. Tijdens de het weekend zorg ik voor de vrijwilligers. Met een hapje en een drankje en een plekje waar ze kunnen uitrusten.”  

Tranen in de ogen  

Marjan Francke is al jaren een van de twee vrijwilligerscoördinatoren. “Voor mij is vrijwilligen bij de DELTA Ride anders dan koffieschenken bij de voetbal. We willen toch met z’n allen zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. Dat geldt voor iedereen, denk ik. Dat zie je ook als The Rose wordt gezongen, dan heeft iedereen kippenvel en staan de tranen in de ogen. Er zijn vaak families die met z’n allen voor iemand rijden. Heel indrukwekkend. Het is een mooi evenement om aan mee te werken. We zien vaak dat mensen die een keer hebben meegeholpen, het volgende jaar weer terugkomen.” 

Opbrengst volledig naar KWF 

In totaal heeft DELTA Ride for the Roses zo’n 250 vrijwilligers nodig, vertelt Marjan. “Zonder vrijwilligers gaat het niet door. Omdat DELTA samen met de andere sponsors de organisatiekosten draagt en doordat het evenement geheel op vrijwilligers draait, gaat al het geld dat we inzamelen naar het KWF. We hebben vrijwillige gastheren en gastvrouwen, inschrijvers, opbouw- en afbouwploegen en verkeersregelaars. Vooral voor die laatste twee taken kunnen we nog wat sterke mensen gebruiken. Verder zijn er vrijwilligers die de tussenstops en het entertainment regelen, die de routes uitzetten en die in de sponsorcommissie zitten. Het meeste werk wordt gedaan in dat ene weekend en de vrijdagavond daarvoor, in Goes en in Terneuzen.”  

Aanmelden is eenvoudig 

Een vrijwilliger bij de DELTA Ride for the Roses hoeft geen speciale kwalificaties te hebben, zegt Marjan. “Gastvrij zijn en kunnen communiceren, dat is genoeg. Alleen verkeersregelaars moeten online een certificaat halen. Die zijn dan ook heel belangrijk, de wil van de verkeersregelaar is wet. Die overrulen zelfs de verkeerslichten!”  

Zelf je steentje bijdragen als vrijwilliger bij DELTA Ride for the Roses kan je heel eenvoudig regelen via de website. “Er is een knop voor meer informatie of je kan je meteen aanmelden. Daarbij kun je ook aangeven wat je het liefst zou willen doen. Een paar weken voor de DELTA Ride komen we bij elkaar. Dan krijgen de vrijwilligers informatie over de goede doelen en over wat ze die dagen gaan doen. Als je ter plekke bedenkt dat je liever een andere taak wil, kan dat ook. We zijn erg flexibel. Verder wordt alles voor je geregeld, inclusief een T-shirt en een lunchpakket.”