Van zendmast tot glasvezelnetwerk

De geschiedenis van DELTA Fiber gaat terug tot 1981 als zeven Westlandse gemeentes zich verenigen voor een Centrale Antenne-inrichting (CAI Westland). Een en ander resulteert in een 120 meter hoge zendmast in Naaldwijk. In 2016 is de mast zo goed als gehalveerd, maar het vormt wel deels de basis van het glasvezelnetwerk van DELTA Fiber.

Niet veel later na de CAIW zendmast in het Westland wordt in 1985 een Zeeuws kabelnetwerk aangelegd door Zekatel, een dochterbedrijf van DELTA NV. In 2018 zullen het latere Caiway en DELTA verdergaan als DELTA Fiber Nederland. Tot die tijd hebben de bedrijven een geschiedenis die bijna gelijk oploopt. Na analoge TV via de kabel, is internet in 1995 de toekomst.

CAIW biedt als eerste ter wereld voor een vaste prijs internet via de kabel aan en ZeelandNet (dat later op zal gaan in DELTA) wordt datzelfde jaar dé internetprovider van Zeeland.

Al in 1995 is internet de toekomst

Halverwege de jaren nul wordt de analoge tv digitaal. Het ouderwetse tv-signaal via de ether verdwijnt en CAIW investeert in de aanleg van hypermoderne glasvezelnetwerken. Begin 2010 is CAIW, onder de merknaam Caiway, de eerste telecomprovider die het analoge signaal helemaal afsluit. In datzelfde jaar start DELTA in Zeeland met het aanbieden van de eerste HD-zenders in digitale zenderpakketten.

Rond 2015 werkt CAIW samen met het Twentse Cogas om glasvezel beschikbaar te maken voor buitengebieden. In 2018 zijn meer dan 100.000 adressen in het buitengebied aangesloten op snel internet via het glasvezelnetwerk van Caiway. In dezelfde periode laat DELTA alle Zeeuwen kijken en luisteren naar digitale tv en radio, introduceert het interactieve tv en wordt DELTA Mobiel gelanceerd.

Analoog wordt digitaal, glasvezel, interactief en zelfs mobiel

Met de nieuwste generatie glasvezel lopen we voorop in de groeiende behoefte aan snel en stabiel internet. Om met steeds meer mensen tegelijk, steeds meer online actief te zijn en gebruik te kunnen maken van de nieuwste mogelijkheden in de digitale wereld.
Marco Visser, CEO DELTA Fiber
Het ontstaan van DELTA Fiber

Het ontstaan van DELTA Fiber

In 2018 is het de Zweedse investeringsmaatschappij EQT die de providers Caiway en DELTA samenvoegt in één holding. Vanaf dan komen de netwerken samen onder de naam DELTA Fiber Nederland BV. DELTA en Caiway blijven bestaan als telecomproviders en bieden hun diensten aan via DELTA Netwerk. Sinds 2022 heeft ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Stonepeak een belang in DELTA Fiber.