DELTA Fiber

Cogas verkoopt belang in glasvezelinfrastructuur aan DELTA Fiber

18 december 2020

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

DELTA Fiber neemt het 50-procentsbelang in het glasvezelbedrijf Cogas Kabel Infra van het Overijsselse Cogas over. Beide bedrijven werkten sinds 2012 samen in een 50/50 joint venture gericht op de uitrol van glasvezel. Nu wordt DELTA Fiber volledig eigenaar van het bedrijf dat circa 110.000 adressen in de regio van snel internet voorziet. Met deze overname verandert er niets aan de huidige dienstverlening. Cogas heeft besloten haar belang in Cogas Kabel Infra te verkopen omdat telecommunicatie door haar niet meer wordt beschouwd als een kernactiviteit van haar bedrijf.

Met de opbrengst wil Cogas investeringen doen om de ambities in energietransitie te realiseren. De exacte invulling daarvan bepaalt het bedrijf in overleg met de aandeelhouders.

Aanleg glasvezel grotendeels gerealiseerd

De afgelopen periode heeft Cogas Kabel Infra bijna het hele verzorgingsgebied van Cogas voorzien van glasvezel, met uitzondering van een aantal kleine kernen in onder andere Hof van Twente en Hardenberg. In deze resterende gebieden start DELTA Fiber begin 2021 een vraagbundelingscampagne met als doel ook daar glasvezel uit te rollen.

“Wij kijken terug op een zeer succesvolle samenwerking met Cogas, die een pioniersrol heeft vervuld in het uitrollen van glasvezel, in het bijzonder in het buitengebied. Met deze transactie bevestigen wij onze blijvende betrokkenheid en focus in de regio", zegt CEO Marco Visser van DELTA Fiber.

Onderhoud en beheer blijft in de regio

Het technische werk op het gebied van onderhoud en beheer van de infrastructuur blijft de aankomende jaren bij Cogas. “Op deze manier behouden we een stuk hoogwaardige werkgelegenheid bij Cogas en daarmee de opgebouwde kennis en kunde van de infrastructuur”, zegt algemeen directeur Gerald de Haan van Cogas. “Onze missie was om ons verzorgingsgebied te voorzien van glasvezel, inclusief het buitengebied. Ik ben er trots op dat we hierin de afgelopen jaren geslaagd zijn. Nu dit werk bijna is voltooid, richten we ons op de energietransitie. We gaan ons daarvoor onder meer richten op, warmte, biogas en waterstof als vervangers van aardgas.”

Cogas verwacht 28.000 warmte-aansluitingen en 21.000 aansluitingen op duurzame gassen te kunnen realiseren, waarmee 49.000 aardgasaansluitingen vóór 2050 worden verduurzaamd.