DELTA Fiber

Consortium teleurgesteld in voorlopige opinie ACM, aantrekkelijk openingsbod voor start van onderhandeling met clubs blijft staan

2 februari 2024

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

In het kort

      • Geen bezwaar of beroep ingesteld, aangezien lange duur daarvan de belangen van de clubs kan schaden en een juridische uitkomst te laat zal komen voor het consortium
      • Consortium roept clubs op om alsnog te onderhandelen om veel meer inkomsten te genereren

Het Consortium van Telecombedrijven (KPN, VodafoneZiggo, Odido en DELTA Fiber) dat een kans wil krijgen om te kunnen bieden op of onderhandelen over de collectieve uitzendrechten van de Eredivisie, is zeer teleurgesteld in de voorlopige opinie van de ACM dat zij geen aanleiding ziet om in te grijpen. Deze mening strookt volgens het Consortium en zijn juridisch adviseurs niet met het Europese en Nederlandse mededingingsrecht. Het via een achterkamertjesproces onderhands gunnen van uitzendrechten strookt ook niet met de praktijk in alle belangrijke Europese voetballanden, waarbij voetbalrechten middels een openbare biedingsprocedure worden verkocht.

Het consortium verschilt van inzicht met de ACM wat betreft de juridische beoordeling van haar handhavingsverzoek, maar zet deze juridische procedure niet voort. Inmiddels is er namelijk te veel tijd verstreken om, na eventuele bezwaar- en beroepsprocedures van het Consortium en eventuele andere partijen, nog tot een tijdig uit onderhandelde overeenkomst te komen. Wel houdt het consortium de deur voor de clubs nog steeds open, zeker gezien de onzekerheden die al enige tijd bij het moederbedrijf van ESPN en Disney spelen. Deze zouden gestanddoening van het uit onderhandelde contract op losse schroeven kunnen zetten. Ook lijkt er nog geen contract te zijn getekend tussen de clubs, ECV en ESPN/Disney.

Bod consortium is superieur

Het gegarandeerde bod van 180 miljoen euro netto van het consortium staat nog steeds en blijft ook staan. Dit bedrag vloeit direct naar de clubs. Hier gaan ook geen andere kosten vanaf, zoals de ECV beweert. De “verborgen kosten” waar de ECV het over heeft bestaan dus niet. Bovendien is dit bod een initieel openingsbod, waarover het consortium in gesprek wil gaan met ECV en de clubs. Onder de streep kan het verschil tussen het uiteindelijke aanbod van het consortium en het onderhandelingsresultaat met Disney over 5 jaar oplopen tot meer dan honderd miljoen euro in het voordeel van het aanbod van het consortium.

Het consortium betreurt het zeer dat de ECV tot nu niet serieus heeft willen praten over dit eerste openingsbod. “Wij willen aan tafel met ECV en de clubs, maar vooralsnog is ons nog geen stoel aangeboden, ook al beweert de ECV van wel. Onderhandelen met meerdere biedende partijen maakt de kans op een goede deal voor de clubs alleen maar groter en dat is in het belang van het hele Nederlandse voetbal”, aldus een woordvoerder van het consortium.

Hoe zit het bod in elkaar

Samen met de clubs zal een joint venture worden opgericht voor de exploitatie van alle collectieve rechten. Het consortium wil met de clubs om de tafel zitten om te bespreken hoe om te gaan met alle overige inkomsten uit de collectieve rechten. Ook kan dan over de kosten worden gesproken, evenals de invloed van clubs op besluiten die gaan over inkomsten boven op het gegarandeerde bedrag van 180 miljoen per jaar.

In totaal gaat het om een bedrag dat ruim boven de gegarandeerde 180 miljoen euro zal uitkomen wat naar de clubs vloeit. Dit is de verwachting op basis van realistische marktprognoses. Daarnaast krijgen de clubs meer vrijheid om hun eigen beeldrechten ook zelf via eigen onlinekanalen te exploiteren, waardoor zij extra inkomsten kunnen genereren en nog meer aan binding met hun supporters kunnen doen. Tevens wil het consortium investeren in commerciële kansen op het snijvlak van media en mobiele telefonie en garandeert het dat alle wedstrijden van de KKD en de Azerion vrouwen competitie ook live zullen worden uitgezonden. Ook is er de garantie afgegeven dat huidige kwaliteit van registraties en uitzendingen minimaal hetzelfde zal zijn en zeer waarschijnlijk ook grotendeels met dezelfde medewerkers wordt gerealiseerd als die er vandaag aan werken.

“Wij hebben grote twijfels dat de waarde van het uit onderhandelde voorstel van Disney ook maar in de buurt komt van wat wij als consortium bieden als eerste aanbod voor verdere onderhandeling met de clubs en de ECV”, sluit de woordvoerder af.