DELTA Fiber

"De nieuwe wifi is bijna vijf keer sneller"

1 maart 2024

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

Met een nieuwe wifi-standaard op komst, wifi 7, wordt het draadloos internet nóg sneller. Ook kun je er meer apparaten probleemloos mee verbinden. DELTA wil jou ook in de toekomst het snelste internet leveren, dus volgen we de ontwikkelingen op de voet. Onze internetexpert Amish Khusial test wifi 7 al sinds vorig jaar in het DELTA Lab.  

Wifi 7 is vijf keer zo snel 

“Momenteel maken onze klanten veelal gebruik van wifi 4, 5 en 6. Wifi 7 is een nieuwe technologie. Sinds vorig jaar ben ik er al mee aan het testen. Ik wil zelf ondervinden wat de voordelen zijn, hoeveel sneller het nu écht is, in hoeverre onze klanten er profijt van gaan hebben. Zie wifi 7 als een update, een nieuwe versie van de technologie die draadloos internet mogelijk maakt. Elke standaard heeft zo zijn eigen werking en de standaard bepaalt in grote mate hoe snel je draadloos internet is.” 

Maximale, theoretische snelheid van 46Gbps 

“In de markt spreekt men dan van een maximale, theoretische snelheid. Bij wifi 7 is dat 46 Gbps, bijna vijf keer zo hoog als bij wifi 6. Bij DELTA leveren we het allersnelste internet. Dus we zijn gelijk aan het testen geslagen met wifi 7. We vertellen je namelijk liever wat je in de praktijk aan snelheid gaat ervaren. Mijn tests tot nu toe wijzen uit dat je op een enkel apparaat snelheden behaalt van 3,5 tot 5 Gbps, ruim vijf keer zo snel als de praktische snelheid van wifi 6. Die reuzesprong ga je dus echt maken. Met meerdere aangesloten apparaten heb je bij elkaar opgeteld zelfs nog meer snelheidsvoordeel.” 

Vol gas op een extra rijbaan 

“Het andere grote voordeel van wifi 7 is dat de netwerkcapaciteit flink groter is. Dat betekent dat je heel veel apparaten probleemloos via wifi verbindt. Dat komt doordat wifi 7-apparaten van een extra frequentieband gebruik kunnen maken. Laat me dat in gewone taal uitleggen.” 

“Zie het draadloos netwerk als een snelweg. Die heeft nu twee rijbanen: een 2,4 GHz-band en een 5 GHz-band. Veel apparaten van thuis - videodeurbel, smart wasmachine, smart lampen - ‘rijden’ op de 2,4-rijbaan. Bovendien vragen deze apparaten weinig van je draadloos netwerk, 2,4 GHz voldoet. Maar het wordt wel druk op die rijbaan. Mensen hebben steeds meer apparaten thuis die draadloos verbonden zijn. Denk aan Sonos-speakers of een slimme lamp of thermostaat. In spitstijd zorgt dat voor file, dus trager en instabiel internet.” 

“Wifi 7-apparaten kunnen op meerdere rijbanen tegelijk rijden, het apparaat kiest automatisch de rustigste rijbaan. En er is dus een extra rijbaan bijgekomen: de 6 GHz-band. Daar zijn nog maar weinig apparaten geschikt voor. Apparaten die dat wel zijn, kunnen dus vol gas op de lege rijbaan rijden. Het verkeer is goed verdeeld over de rijbanen, dus dat betekent razendsnel en stabiel internet op al je apparaten.” 

Wat je in de praktijk aan wifi 7 hebt 

“De combinatie van een goed geïmplementeerd mesh-wifinetwerk en wifi 7-apparatuur gaat er voor zorgen dat verbindingen nog stabieler zijn, zeker in combinatie met hogere snelheden. Bovendien zorgt de verminderde latency, een belangrijk voordeel voor gamers. Daarnaast heeft wifi 7 ook een groter netwerkcapaciteit dan zijn voorgangers. Al deze verbeteringen zijn relevant met de opkomst van virtual reality. Ook is het een positieve ontwikkeling voor thuis: twee kinderen waarvan de een gamet en de ander online college volgt, twee ouders waarvan de een tv kijkt via internet en de ander een videovergadering via Teams bijwoont — en dat allemaal tegelijk zonder te haperen.” 

Wifi 7 bij DELTA 

“Zover is het nog niet. Zoals gezegd zijn er nog nauwelijks apparaten (modems, routers, wifi-punten, laptops, telefoons) op de markt die wifi 7-compatible zijn. De apparaten die dat wel al zijn, zijn nu nog erg duur. Je kunt natuurlijk zelf wat aanschaffen, maar wij wachten nog even met het aanbieden van wifi 7-routers, -modems en -wifi-punten. Straks wanneer het goedkoper wordt, zijn er veel meer fabrikanten die de nieuwe wifi gaan inzetten. Pas dan pluk je de vruchten van wifi 7.”