DELTA Fiber

DELTA Dikke Banden Races startschot voor meerdere wielercarrières

22 maart 2024

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

Op je gewone fiets racen over een echt wielerparkoers. Wie wil dat nou niet? Al meer dan 10 jaar is DELTA hoofdsponsor van de DELTA Dikke Banden Races door heel Zeeland. Een evenement dat met weinig middelen veel oplevert, zegt organisator Gerben Schram. “Het brengt leven in de dorpen.”

De DELTA Dikke Banden Race is een wielerwedstrijd voor kinderen tot en met 12 jaar. “Iedereen kan meedoen op de eigen fiets, zelfs de allerkleinsten met een loopfiets”, vertelt Gerben Schram van SportZeeland. De races vinden door heel Zeeland plaats, vaak in combinatie met een andere activiteit. “Dat kan een plaatselijke wielerwedstrijd zijn, waarbij de kinderen voorafgaand aan de koers over het wedstrijdcircuit gaan. Maar de race wordt ook vaak gekoppeld aan een dorpsfeest, kermis of Koningsdag. De organisatie is steeds in handen van een lokaal comité en wij zorgen voor de nodige materialen.”

Profrenners in de dop

De kinderen rijden in vijf leeftijdscategorieën, over verschillende afstanden, legt Gerben uit. “Het is een wedstrijd, maar iedereen krijgt een prijs.” De eerste Dikke Banden Race in Zeeland werd ooit georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Wielerunie en de aangesloten wielerverenigingen. “Het idee was om kinderen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de wielrensport, in de hoop meer mensen aan het wielrennen te krijgen. Zeeland heeft natuurlijk een rijk wielerverleden. Op dit moment hebben we vijftien profrenners en die hebben vroeger ook meegedaan aan Dikke Banden Races.”

Evenement voor heel de familie

Een andere reden om de races te organiseren is minstens zo belangrijk, vindt Gerben. “Het is een eenvoudig te organiseren evenement, waar papa’s, mama’s, opa’s en oma’s naartoe komen. Het is eens wat anders in een kleine kern en het maakt veel los. Kinderen zijn lekker in beweging, er is saamhorigheid en de plaatselijke horeca heeft er profijt van. Het is bij deze races vaak drukker dan bij de volwassen koersen. Dat alles draagt bij aan de leefbaarheid in de dorpen.”

Veilige manier om fietsvaardigheden te oefenen

Een belangrijk aspect van de DELTA Dikke Banden Races is veiligheid, vertelt Gerben. “De deelnemers fietsen op een afgesloten parkoers, dus ze kunnen veilig hun fietsvaardigheden oefenen. Alle kinderen dragen een door ons geleverde fietshelm. En de fiets wordt vooraf gecontroleerd, of alles het doet. Daar leren de kinderen ook weer van. Iedereen moet met twee handen aan het stuur fietsen. En we leggen uit dat ze in de bochten goed moeten opletten of de trappers goed staan, zodat ze niet vallen.”

Professionele look en feel

In elk dorp organiseert een plaatselijk comité de eigen koers. “Alle comités ontvangen van ons een karretje met alle nodige materialen, zoals shirts, helmen, rugnummers en medailles voor de deelnemers. Maar ook inschrijfformulieren, banieren en spandoeken, om alle races dezelfde professionele look en feel te geven.”

“We kunnen zelfs juryleden en een speaker regelen, als de plaatselijke organisator die niet heeft. Daarnaast maken we de wedstrijden bekend via social media en op scholen. En we koppelen de verschillende races aan elkaar tot een circuit, zodat echt fanatieke fietsers op meerdere plekken kunnen meedoen. We komen in de deelnemerslijsten regelmatig dezelfde namen tegen, hartstikke leuk.”

3000 deelnemers in 2023

Deelnemen aan de DELTA Dikke Banden Races kan via een voorinschrijving bij het organiserende comité, maar vaak ook op de dag zelf. “Je ziet nogal eens kinderen die eerst alleen gaan kijken, maar dan snel hun fiets gaan halen om alsnog mee te doen. Op basis van 25 races hadden we vorig jaar ongeveer 3000 deelnemers. En wat ik het mooiste vind: het verbindt echt, iedereen heeft een leuke dag, van de opa’s en oma’s tot het lokale café.”

Wil je weten wanneer er een DELTA Dikke Banden Race bij jou in de buurt wordt georganiseerd en hoe je hiervoor kan inschrijven? Bekijk dan de website voor meer informatie.