DELTA Fiber

DELTA Fiber Fonds: nieuwe laptops Kulturhus Borne voor digitale inclusiviteit

1 februari 2024

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

Met financiële steun van het DELTA Fiber Fonds kocht Kulturhus Borne nieuwe laptops en een laptopkar. Ze worden gebruikt om kinderen programmeer- en typeles te geven en ouderen online wegwijs te maken. “Iedereen moet zijn plek kunnen vinden in onze steeds verder gedigitaliseerde maatschappij.”

Met een financiering van het DELTA Fiber Fonds kon het Kulturhus Borne - een cursuscentrum, muziekschool, bibliotheek, filmhuis, ontmoetingsplek en theater ineen - op volle sterkte doordraaien. Adjunct-directeur Frank Vennegoor vertelt erover.

Waarom was de financiering nodig?

“We zijn een stichting die allerlei cursussen en sociaal-culturele programma’s aanbiedt aan bijvoorbeeld kinderen en ouderen uit de buurt. De pc’s en laptops die we hiervoor in bruikleen hadden, waren door omstandigheden ineens niet meer beschikbaar. Nieuwe kunnen we ons niet zomaar veroorloven. Het leek erop dat we sommige programma’s moesten staken.”

“Met de financiering van het DELTA Fiber Fonds is dit afgewend, en kon ook een nieuw programma - het ‘basislab’, voor kinderen - van start gaan. Samen met steun uit andere hoeken, waren we nu namelijk wel in staat om nieuwe laptops te kopen. Plus een laptopkar. Door die laptopkar zijn al onze laptops altijd opgeladen en zijn ze gemakkelijk in heel het gebouw inzetbaar. Dat is belangrijk, onze cursussen en programma’s worden verspreid door het gebouw gegeven, en niet op elke plek zijn er stopcontacten.”

Wat fijn! Wat voor cursussen en programma’s geven jullie?

“Het ‘basislab’ is een wekelijks lesprogramma in de bibliotheek waarin kinderen kennismaken met nieuwe technologie. Ze leren bijvoorbeeld robots programmeren, 3D-printen en lasersnijden. Ook kunnen kinderen bij ons een typecursus volgen. Ouderen krijgen hulp bij het indienen van hun online belastingaangifte of bij het aanvragen en gebruiken van DigiD, of worden op andere manieren wegwijs gemaakt in de online wereld.”

”We bieden alles gratis of tegen kostprijs aan. We zijn een stichting en maken dus geen winst. Dat vinden we belangrijk, want dan is het voor iedereen toegankelijk. Iedereen moet zijn of haar plekje kunnen vinden in deze steeds verder gedigitaliseerde samenleving.”

Hoe kwamen jullie uit bij het DELTA Fiber Fonds?

“Ik ben online naar fondsen gaan zoeken. Daarbij let ik altijd op de match. Met het DELTA Fiber Fonds was die match er duidelijk. We zetten ons alle twee in voor een digitale samenleving waarin iedereen mee kan komen.”

Over het DELTA Fiber Fonds

Bij DELTA Fiber geloven we dat toegang tot snelle internetverbindingen en moderne technologieën essentieel is voor iedereen. We zetten ons in voor het digitaliseren van de samenleving. We breiden ons netwerk uit én ondersteunen lokale initiatieven.

Het DELTA Fiber Fonds helpt stichtingen en organisaties die in een opstartfase zitten of starten aan een nieuw project. Dit doen we met een financiële ondersteuning of door laptops, tablets en wifi-punten te faciliteren.

Zo leggen we niet alleen snelle dataverbindingen aan, maar ook maatschappelijke verbindingen.