DELTA Fiber

Net als ons glasvezelinternet wordt ook wifi steeds sneller

10 november 2023

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

Op ons glasvezelnetwerk bieden we nu al snelheden tot 5 Gbps aan. Dat betekent dat consumenten in de toekomst ook meer verwachten van hun wifi-verbinding. Amish Khusial, Productmanager Internet bij DELTA vertelt over de ontwikkelingen van draadloos internet.

Wifi 6 is standaard bij DELTA, maar waarom?

Voornamelijk de snelheid. Waar wifi 5 doorgaans een maximumsnelheid van ongeveer 3,5 Gbps heeft, kan wifi 6 theoretisch snelheden tot 9,6 Gbps behalen - een aanzienlijk verschil. Belangrijk is dat wifi 6 zowel de 2.4 GHz als de 5 GHz banden efficiënter benut en speciaal ontworpen is voor drukke netwerkomgevingen met veel apparaten, iets waar wifi 5 meer moeite mee heeft. Met de toename van het aantal apparaten thuis, en activiteiten zoals streamen, thuiswerken en het tegelijkertijd gebruikmaken van meerdere apparaten, biedt wifi 6 een stabiele en snelle verbinding die onmisbaar is geworden.

DELTA gaat verder

Er wordt nu wifi 6E uitgerold door de grote merken als Apple en Samsung. De grootste verandering hiervan is dat deze van de 6 GHz-band gebruik maakt. Echter staat de certificering van wifi 7 al gepland voor begin 2024. Wifi 7 zal theoretische snelheden kunnen behalen van 46 Gbps! In de praktijk zal dit natuurlijk lager uitvallen door omgevingsfactoren, maar het zal zeker een mogelijke oplossing zijn voor onze klanten met 5 Gig die overal ook draadloos deze hoge snelheden willen gebruiken. Bij DELTA onderzoeken we nog wat een waardige opvolger zal zijn en waar onze klanten behoefte aan hebben.

Wat kunnen consumenten zelf doen voor betere wifi?

Zorg voor een goede plaatsing van je wifi-punt. In de meeste woningen staat het modem in de meterkast, mooi weggewerkt maar een onhandige positie voor het beste bereik. Het advies is dan om een mesh-wifi punt neer te zetten op elke woonlaag. Plaats deze zo centraal mogelijk en sluit deze het liefst bekabeld aan. Kijk uit met andere apparaten als tv’s, magnetrons en aquaria, deze verstoren het wifi-netwerk enorm.

Mocht je nieuwe apparaten kopen, kijk of ze compatibel zijn met wifi 6 of zelfs wifi 7, dan ben je zeker voorbereid op de toekomst. Dit kun je doen door  de specificaties op te zoeken. Daar staat in voor welke wifi het apparaat geschikt is.