DELTA

DELTA gaat verder met gratis glasvezel in kleine kernen Zeeuws-Vlaanderen

28 juni 2022

Deel dit artikel via

WhatsApp
LinkedIn

DELTA gaat verder met de aanleg van gratis glasvezel in de kleinere kernen van Zeeuws-Vlaanderen. De glasvezelprovider gaat ook IJzendijke en Koewacht voorzien van een glasvezelaansluiting. In totaal krijgen daarmee zeker 25.000 adressen toegang tot glasvezel in het zuidelijke deel van Zeeland. De glasvezelprovider heeft de ambitie om dit jaar in Zeeland in totaal 100.000 adressen te voorzien van de nieuwste generatie glasvezel. Voor het maken van een huisaansluiting berekent DELTA geen vastrechtvergoeding.

“De uitrol in Zeeland gaat zeer snel. Aan het einde van dit jaar is ongeveer 55 procent van de Zeeuwse huishoudens aangesloten op ons glasvezelnetwerk”, zegt CCO Ludolf Rasterhoff van DELTA. “In de komende jaren zullen we dat aantal steeds verder uitbreiden om zoveel mogelijk huishoudens te voorzien van de nieuwste generatie glasvezel.”

Kleinere kernen

Ook de kleinere kernen maken onderdeel uit van het Zeeuwse aanlegplan van DELTA. Onder meer Sint Laurens, Kloetinge en Heikant waren al bekendgemaakt. Nu volgen ook de Zeeuws-Vlaamse dorpen IJzendijke en Koewacht. Het volledige overzicht met inmiddels bijna veertig Zeeuwse plaatsen staat op delta.nl/glasvezelzeeland.

De glasvezelprovider krijgt van steeds meer Zeeuwen de vraag wanneer hun huishouden aan de beurt is voor de aanleg van glasvezel. Rasterhoff: “Nu richten we ons op de eerste 100.000 huishoudens en zullen stapsgewijs kijken waar we ons glasvezelnetwerk verder kunnen uitbreiden. En waar nog geen glasvezel ligt, hebben de meeste Zeeuwen nu al toegang tot 1 Gbps via coax.”

Koploper

Met de aanleg van glasvezel zet DELTA in zijn thuisprovincie de volgende stap bij het aanbieden van snel internet. Op dit moment is Zeeland koploper in Nederland als het gaat om de meeste huishoudens met toegang tot 1 Gbps dankzij het hybride glasvezel-coax netwerk van DELTA.

In Nederland is DELTA de eerste aanbieder die de nieuwste generatie glasvezel breed uitrolt, ook wel XGS-PON genoemd. Met deze techniek zijn snelheden tot 10 Gbps mogelijk. Het gaat om een open netwerk waarover ook andere providers hun diensten kunnen leveren, binnenkort ook in Zeeland.

Relevante artikelen